Det är en fråga jag ställt mig många gånger. Jag kommer aldrig vara 100 % heterosexuell eller 100 % homosexuell. Det är det ända jag vet. Om det sedan kallas bisexuell, pansexuell eller deltidsflata det vet jag inte men jag uppskattar om inte omgivningen definierar mig åt mig. Jag vill själv välja mina roller. Egentligen blir det bara lite besvärligt när andra undrar. Lite grann blir jag ju aldrig på riktigt i andras ögon. Jag vet ju att jag är kär i den jag är kär i och att jag är det för att jag tycker att det är en fantastisk person. För att vi har roligt, för att vi tänker så lika och samtidigt så olika, för att det är en person som aldrig bekymrat sig om hur jag definierar mig.

Spelar du den roll du vill i livet? Spelar du roll? Brukar jag då och då inleda med att fråga när jag föreläser. Spelar du roller? Vilka roller får andra dig att spela utifrån sina förväntningar på dem och vilka roller får du andra att spela? Spelar det du gör någon roll? Hur du agerar – spelar det roll? Genom åren har jag lärt mig att jag behandlas väldigt olika beroende på om jag för tillfället lever med en man eller kvinna. Genom att omedvetet, eller ibland medvetet, ha förväntningar på andra får vi dem lätt att spela roller. Genom att anpassa sig till andras förväntningar kan vi lätt börja spela roller vi inte vill. Vi anpassar oss ofta till andras förväntningar och vi styrs ofta av bekräftelse. Kvinnor får mer positiv bekräftelse av långhåriga ögonfransar är av långhåriga ben till exempel. Och de allra flesta människor vill bli omtyckta och anpassar sitt beteende efter omgivningens positiva bekräftelse. Så skapar vi roller. För att må bra och passa in.

Att jag i regel trivts bäst med kvinnor i min egen ålder eller betydligt äldre män tror jag har en enkel förklaring och den kallas makt. De har inte känt sig hotade. Män i min egen ålder verkar känna sig hotade av mig, eller jag av dem, för det mesta här i världen är ju ömsesidigt. För att jag ska känna mig fri att definiera mig, att själv välja mina roller, så behöver jag känna mig ohotad. Ja till och med älskad.