Motivation i lågkonjunktur?

Motivation i lågkonjunktur?

I en lågkonjunktur är kunskapen om motivation än viktigare. Det är inte att bara bita ihop för till slut låser sig käkarna och ni kommer inte kunna kommunicera konstruktivt och effektivt när ni behöver det som bäst. Motivation är inte samma sak som disciplin och det är inte heller en quick fix – utan hållbar motivation är som vilket kondis som helst … ett resultat av träning, av goda vanor och lite kunskap. Ibland blir jag nästan frustrerad över hur enkelt det är och att det ändå är så många som inte förstår. Chefen kan inte lösa det själv, chefen kan inte motivera sina anställda nämligen och de anställda kan inte fixa det utan en chef som är medveten om motivationens grundläggande förutsättningar. Vilka är de då de där magiska förutsättningarna? En hög god hållbar motivation är ett resultat av en känsla av sammanhang, en känsla av kompetens och en känsla av självbestämmande. Under min föreläsning Det är bara att bita ihop så går jag igenom detta mer på djupet och ni får själva reflektera över vad det innebär för just er på er arbetsplats.
 
Om du själv vill öka din hållbara motivation idag så tycker jag att du ska börja med att boka in möten och privata träffar med människor du får ett stort utbyte av. Gärna olika sort kontakter, inte många av samma. Tänk olika åldrar, tänk olika kön, tänk olika bakgrunder och funktionsvariationer. Människor som inspirerar dig. Ställ öppna frågor och ta reda på vad de gör för att känns sig kompetenta, för att öka sin känsla av sammanhang och sitt självbestämmande.
 
Att boka en föreläsning om motivation är inte lösningen på arbetsplatsens alla problem eller på en lågkonjunktur men den är en god bit på vägen. Om ni sedan väljer att implementera det material jag lämnar efter föreläsningen så kommer ju såklart resultaten bli än bättre. Men det är lite som med armhävningar, eller att gå i trappan istället för att ta hissen eller att ta en promenad i stället för att kolla en serie du redan sett – att veta om det är inte lösningen, att ha informationen gör ingen skillnad utan det är vanorna och att faktiskt göra som ger resultat.
 
Vill du vet mer om Självbestämmandeteorin så kan du läsa mer här….

Tycker du detta är viktigt? Dela gärna på sociala medier!
Charlotte Signahl - föreläsare och moderator