föreläsning - ledarskap

Föreläsning om ledarskap
med föreläsare Charlotte Signahl

Under en lång tid har jag sagt att jag inte föreläser om ledarskap med hänvisning till den korta tid då jag själv var chef var jag en mycket dålig sådan. Men när fler än en utvärdering har menat att min föreläsning om motivation var en av de bästa ledarskapsföreläsningar de varit på får jag väl ändra mig…lite i alla fall.

Ofta talar vi om vad chefen eller ledaren ska göra…men inte hur.
Ofta talar vi om vad vi inte får göra men inte vad vi ska göra istället.

Föreläsningen om motivation försöker svara på dessa ovanstående frågor och det kanske är det som gör att den känns så användbar för många. Kanske även för att den ger verktyg att ta hand om sig själv också. Vi vet alla att det i regel är den chef som mår hyfsat bra som är bra. I detta komplexa samhälle kan vi inte må helt bra hela tiden och jag har mycket svårt för frågan: ”Allt bra??” Nej, men i he#*#ete heller. Allt är inte bra. Det är krig i världen, det är omorganisationer, nedskärningar, stressiga expansionsfaser och barn som blir förkylda medan gamla föräldrar behöver hjälp med mobilen samtidigt som du ska hålla ett medarbetarsamtal och verkligen vill känna stor närvaro. Allt är inte bra men jag kan hantera det i alla fall.

Läs gärna mer om ämnet Motivation

Läs gärna mer - föreläsning om motivation

En hållbar motivation behöver tre psykologiska grundbehov, tre förutsättningar uppfyllda för att finnas och för att få fart. Dessa är känslan av samhörighet, känslan av kompetens och känslan av självbestämmande, autonomi.

Motivation och engagemang är inte helt samma sak. Engagemang beskriver inställning och beteende medan motivation är individens känsla. Engagemang är ett resultat av de förutsättningar som motiverar oss som individer. Låter det lite flummigt? Ja det är lite flummigt när det ska beskrivas i ord men vi vet så väl när vi känner oss utanför en grupp som vi ska tillbringa tid med och hur det dödar vår positiva motivation. Vi vet så väl hur det känns när någon dumförklarar oss och hur svårt det då blir att känna sig kompetent efter det. Och vi vet alla att vi vill bestämma många saker i vårt eget liv, att vi vill bestämma hur, var och kanske när vi ska utföra vissa arbetsuppgifter.

Det finns många upplägg, men ett drömupplägg är att jag först får intervjua några för att få rätt ingång i vårt gemensamma arbete. Sedan vill jag gärna träffa och utbilda ledningsgruppen. Att sedan utbilda alla chefer i organisationen och för att sedan få en timma eller två med all personal under någon årlig kickoff är ett gediget upplägg. Organisationen får material för APT och för utvecklingssamtal så att mitt arbete inte blir som ett tomtebloss utan något som lever vidare, och framför allt blir organisationens egen kunskap, helt enkelt får ett eget liv.

Det ska vara enkelt, det ska vara användbart och det ska vara systematiskt för att göra nytta. Motivation är som vilken kondition som helst – ett resultat av vanor och till viss del kunskap till grund för vanorna.


Föreläsning om motivation
Motivation
Samtliga ämnen med föreläsare Charlotte Signahl
Charlotte Signahl - föreläsare och moderator